sobota 21. září 2013

Sex and the city I.

Konečně nastal čas na již dlouho slibovalou recenzi. Bude rozdělená do 3 dílů, doufám, že se na další budete těšit. Dnes si přečtěte o Carrie, Panu Božském a Charlotte, příští neděli si přečtete o Mirandě a Samanthe, 6. října se pak těšte na celé shrnutí seriálu. Později se můžete dočkat i recenzí filmů.


Sex ve městě je fenomén posledních zhruba 10 let. V šesti řadách se vysílá již od roku 1998 s tím, že natáčení skončilo v roce 2004, kdy tvůrcům údajně došly nápady, i když podle mě jim došly podstatně dřív. Ale nebudu předbíhat o tom až na závěr.


Carrie Bradshaw - Sarah Jessica Parker
    O ní to vlastně všechno je. Jasně, je to o všech čtyřech, ale o Carrie, která to všechno vypráví jde především. Do určité míry je autobiografickým obrazem autorky knižní předlohy Sexu ve městě. Carrie pracuje jako novinářka píšící sloupek Sex and the city pro fiktivní noviny The New York Star, později se dostane i k psaní článkú pro legendární časopis Vogue. Její články jsou základem jednotlivých dílů, kdy je většinou nadnesena nějaká otázka, či problém, která se prolíná celou epizodou. Carrie má nepopiratelný smysl pro módu, troufla bych si říct, že se stala módní ikonou. Podpadky má na nohou neustále a má v nich jistý krok, samozřejmě, že když o něco jde tak upadne, ale nechci vyzrazovat moc děje.
    Její módní kreace byly odvážné, netradiční, ale zároveň ispirovaly natolik, aby se kvůli kouskům, které měla Carrie na sobě, stály fronty v obchodech. Díky tomuto seriálu se proslavil i Manolo Blahnik. Sama prohlásí, že si raději koupí Vogue než večeři. Jako osobnost je Carrie zábavná, velice spontání, cynická, i když v cynismu ji předbíhá Miranda. Je inteligentní, zvídavá, žádoucí a také promiskuitní. Seriál je založen na humoru, který vyplývá z životních situací, mnohdy trapných a člověk by si nepřál je zažít... O Carrie ale nejvíce vypovídá jediná věta, která vás bude provázet díl, za dílem od začátku až do konce, zároveň je i mottem seriálu. "Carrie Bradshawová ví hodně o sexu a nebojí se zeptat".

Pan Božský - Chris Noth
 
    Vždy se objeví a pak zase zmizí, nejprve spolu s Carrie chodí, pak ne, potom jsou přátelé, pak se nenávidí, nakonec se dají dohromady. Jak jinak. Tak to přece v amerických romantických komediích chodí. Musím říct, že jejich první vztah je ale idylický, rozumí si, smějou se spolu, zkrátka jim to klape. O jeho osobnosti v seriálu moc není, jde hlavně o to, že se nemůže rozhodnout, jestli Carrie miluje nebo ne, jestli jí chce nebo ne, jestli je ta pravá. Můžeme říct, že je atraktivní, sarkastický a bohatý. Zajímavé je, že jeho jméno zazní až v poslední epizodě, přestože Pan Božský se objevuje už v pilotním díle. Po celou dobu se mu říká Pan Božský (Mr. Big v originále).

Carlotte York - Kristin Davis
 
    Vyrostla v tradiční rodině v Connecticutu a pracuje v umělecké galerii. Je nejen nejmladší, ale také nejoptimističtější a nejromantičtější ze čtveřice. Nikdy nepřestane hledat svého rytíře na bílém koni. Trošku neschvaluje otevřeně nemravné počínání přítelkyň, s oblibou totiž dodržuje zaběhlá pravidla budování vztahů.  Ale i když se tváří, že chce vždy dodržovat konvence, někdy přítelkyně překvapí nečekaně odvážnou aférou. Celou dobu touží po dítěti a po svatbě, které se taky dočká, ovšem následný rozvod v ní zamíchá s jejími jistotami.

    Pokud Vás recenze zaujala, neváhejte a seriál si pusťte, nebo se rovnou vydejte do NewYorku, některé cestovní kanceláře Vás vezmou na prohlídku míst, kde se odehrával děj, můžete se tak vydat přímo po stopách hlavních hrdinek! 
-Adéla

Žádné komentáře:

Okomentovat